Activiteiten

Een belangrijk doel van de vereniging is lotgenotencontact. De vereniging organiseert verschillende dagen in het jaar waarbij patienten en ouders van patienten in contact kunnen komen met lotgenoten. Binnen de vereniging zijn verschillende groepen vrijwilligers druk in de weer om deze activiteiten jaarlijks te organiseren.

Hieronder vindt u een overzicht van alle activiteiten en kunt u de verslagen lezen van de activiteiten die door de vereniging worden georganiseerd.
In het besloten gedeelte van de website kunnen leden van de vereniging ook de foto's van deze activiteiten bekijken.

Landelijke contactdag

De vereniging Ziekte van Hirschsprung organiseert ieder jaar in maart de landelijke contactdag. 
Op de landelijke contactdag zijn al onze leden van harte welkom. Naast de algemene ledenvergadering bestaat deze dag altijd uit interessante lezingen en presentaties over diverse onderwerpen en daarnaast is er veel ruimte voor onderling contact en het uitwisselen van ervaringen.
In 2014 hebben we een hele bijzondere landelijke contactdag gehad. Toen vierden wij namelijk het 25 jarig jubileum van de vereniging. Lidy van Wittmarschen (voorzitter) schreef een uitgebreid verslag van deze dag, dat u hieronder kunt lezen. En ook de verslagen van onze ereleden Carla Snijder en Antoon Janssen zijn hieronder te lezen.

 

DierenparkBeste leden, donateurs en relaties,
Na een heel gezellige, drukke en leerzame 25e LCD spreekt tot u een zeer trotse voorzitter.
Wat was het een fijne dag, mooie locatie, prachtig weer en allemaal vrolijke mensen die in waren voor een gezellige reünie of een kennismaking met onze vereniging. 
De opkomst was geweldig 150 volwassenen en 80 kinderen, inclusief de bestuursleden en contactpersonen met hun kinderen. Helaas was ons erelid Dr. R. Langemeijer afwezig. Wel aanwezig was de heer Henk Beekhuizen en zijn vrouw van Mediq CombiCare, met de stand, stroopwafels en presentjes voor de kinderen. Hartelijk dank.

Iedereen werd vriendelijk ontvangen door het personeel van de dierentuin en Marieke en Renate.
Bij binnenkomst, na een lange wandeling door het park, was er koffie, thee of iets anders en een heerlijk petitfour met het logo van onze vereniging. Leuke verrassing. Het was een drukte van jewelste, leden die elkaar na een of meerdere jaren weer zagen of nieuwe leden die dachten waar zijn we nu in terecht gekomen. Nou dat is gelukkig goed afgelopen. En liep er natuurlijk met een dikke smile tussendoor, handen schuddend en zoenend. Ja dat hoort er ook bij.

Met veel moeite kregen we de kinderen bij de oppassers van de dierentuin en alle aanwezigen in de zaal voor de rest van het ochtendprogramma. Dit startte pas om 11.00 uur maar hebben we toch weer kunnen inhalen.
De heer Coen Molenveld als dagvoorzitter opende de dag en stelde mij aan de aanwezigen voor.
Voor iedereen die niet geweest is volgt hier mijn praatje:

'Welkom aan iedereen, trots op de vele aanwezigen. Bijzonder welkom aan onze ereleden Antoon en Carla. Richard heeft helaas afgezegd. Ook welkom aan onze speciale gasten.
Terugblik 25 jaar vereniging. Toen ik de verslagen van 5 jaar geleden (20 jaar jubileum) aan het doorbladeren was kwam ik opnieuw het stuk van Arie Donders (1e voorzitter van de vereniging) uit april 1989 tegen, een verantwoording voor het 1e jaar.
Hieruit blijkt dat het niet echt eenvoudig was om de vereniging op te bouwen, maar wat nog moeilijker bleek in de loop der jaren is om een vereniging te laten voortbestaan en ook nog uit te bouwen. Dit gaat met ups en downs, maar gelukkig het lukt en nu zijn we alweer 5 jaar verder en ons ledenaantal groeit nog steeds. We zijn nog steeds veel aanwezig op beurzen (met onze prachtige stand) om artsen, verpleegkundigen enz. voor te lichten, want er bestaat nog nu anno 2014 veel onwetendheid. Tevens bestaat onze website nu 15 jaar en wordt de aankomende maanden geüpdate en is dan ook geschikt voor IPad en Smartphone. Ik kan over al onze verdere activiteiten nog wel een tijdje doorpraten, maar we hebben nog veel te doen. Daarom sluit ik af met een gedichtje geplaatst in Drukwerk mei 1990 door mevrouw Vermaat onze steun en toeverlaat bij de MDLS en helaas veel te vroeg overleden.'
(Het is van Paul van Vliet en mevrouw Vermaat heeft een enkel woord veranderd.)

Ik hou van mensen die bergen verzetten,
die door blijven gaan, met hun kop in de wind.
Ik hou van de mensen die risico’s nemen,
die vol blijven houden met het geloof van een kind.
Ik hou van de mensen die dingen beginnen,
waar niemand van weet wat de afloop zal zijn.
Ik hou van de mensen die met vallen en opstaan,
niet willen weten van water in wijn.
Ik hou van de mensen die blijven vertrouwen,
die van tevoren niet vragen voor hoeveel en waarom.
Ik hou van de mensen die door blijven douwen,
Van doe het maar wel en kijk maar niet om.

Naar Paul van Vliet

En dat is de reden dat ik van deze vereniging houd.
Ook nu weer had ik een brok in mijn keel, want inderdaad dit gedichtje verwoord precies mijn gevoelens voor de vereniging.

Hierna was er een lezing door de heer Marjo Hoedemaker, bioloog. Het thema van de dag was Poep, dus de lezing ging ook over het eten en poepen van de dieren. Ik heb een hoop geleerd, u ook? Als volgende was Robert Hofstee aan de beurt en hij praatte ons bij over het genetisch onderzoek waarmee hij bezig is. Zie ook zijn verslag in de vorige Drukwerk. Vervolgens was het beurt aan Marèl Segers, van de VSOP, zij vertelde hoe de Zorgstandaard tot stand gekomen is met hulp van diverse ouders en leden van de vereniging en diverse zorgverleners. Hierna vertelde dr. Ivo de Blaauw hoe de zorgverleners om dienen te gaan met de Zorgstandaard. Tot slot mocht ik, heel trots, beide en dr. Paul Broens een uitgeprinte Zorgstandaard overhandigen.
Hier komt geen boekwerk van de Zorgstandaard staat als E-boek op onze website en kan daar door iedereen bekeken worden.

Om alle officiële zaken maar gehad te hebben volgde hierna de ALV.
Na de Ledenvergadering was er tijd voor de lunch, wat lekker en wat gezellig. De kinderen, opa’s, oma’s, oppassers e.d. waren er bij gekomen en iedereen genoot van een heerlijk verzorgde lunch. Voor de kinderen was er een speciale tafel met patat, appelmoes en nog meer lekkers

Toen was het toch wel tijd om het park in te gaan en te genieten van het mooie weer en alle dieren.
Om 16.00 uur was iedereen weer aanwezig en konden we genieten van de voorstelling van Hakim, ook dit ging weer voornamelijk over POEP tot hilariteit van alle kinderen en ook van alle volwassenen.

Borreltijd, daarmee werd de dag afgesloten en die borrel hadden we ook wel verdiend. Tijdens de borrel mocht ik het hernieuwde informatieboek overhandigen aan onze ereleden Antoon en Carla. Tevens mocht ik met ontzettend veel trots het 1e verhalenboekje overhandigen aan Irma van de Valk, zij heeft alle verhalen teruggebracht tot 1 A4 wat een geweldige klus was en aan Rietje Krijnen, journalist, zij heeft alle verhalen, foto’s en tekeningen op een goede manier in het boekje gezet en de Bunschoter heeft voor de mooie uitvoering gezorgd.

Misschien even leuk om te vertellen. Wij hadden het idee voor een boekje met ervaringsverhalen n.a.v. vragen van leden. Wij dachten dat de meesten wel anoniem in het boekje wilde, nou niets was minder waar. We kregen de verhalen met naam en toenaam en foto’s ontzettend leuk. De klas van mijn kleinzoon Milan, groep 5, heeft gezorgd voor alle tekeningen. Dat de tekeningen ook over poep mochten gaan gaf in de klas veel hilariteit maar bij de tekeningen was niets over poep te vinden. Frappant hé! Nou mag het en dan doen ze het niet. Een week na het jubileum heb ik het boekje naar de klas gebracht en iedereen was er heel trots op.

Als het goed is hebt u nu ook allemaal het herschreven Informatieboek en het verhalenboekje ontvangen. Laat ons eens horen hoe u ze vindt.
Om 18.00 uur was haast iedereen moe en erg voldaan, met een goody bag met allerlei leuke cadeautjes in de hand, naar huis vertrokken. Dank aan Mediq CombiCare, Maxxis banden en de Bunschoter voor de cadeautjes.
Wij moesten nog even opruimen en toen in de auto naar huis. Ja, dat hebt u goed bedacht, eenmaal thuis in mijn makkelijke stoel kwam de reactie van maanden hard werken en keek ik samen met Henk terug op een geweldige dag met een geweldig bestuur en een mooie vereniging.

Onze volgende LCD is op 14 maart 2015. We hopen dan weer alle leden te kunnen ontvangen.

met vriendelijke groet, Lidy van Wittmarschen

 

Ook onze ereleden Carla Snijder en Antoon Janssen schreven een stuk over het jubileum. Dat leest u hieronder...


Jubileumdag
Zaterdag 15 maart was het dan zover: het 25 jarig jubileum van de vereniging Ziekte van Hirschsprung. Terwijl ik naar Amersfoort rijd, komen er herinneringen boven aan hoe alles begon. Het was toen echt pionieren, nog geen computers en internet en heel veel zaken om uit te zoeken , want ja, hoe richt je nou eigenlijk een vereniging op? Ook komen er herinneringen boven aan mensen waar ik toen veel contact mee had. Anje Vermaat van de MLDS als rots in de branding, Miep van Hussel, bij wie ik altijd terecht kon en de bestuursvergaderingen bij haar thuis met altijd eigengemaakte heerlijke soep. Helaas zijn beiden inmiddels overleden, maar ze voelen vandaag dichtbij. Ook denk ik aan Arie, Sietse, Hans, Irma, Johan en alle anderen van het eerste uur. Ik hoop er vandaag een aantal te ontmoeten.

Als ik bij de dierentuin aankom, staan er al veel mensen bij de ingang te wachten. Een geweldige opkomst, mede dankzij de locatie natuurlijk. De kinderen kunnen onder begeleiding heerlijk de dierentuin in, terwijl de (jong)volwassenen luisteren naar de presentaties over onderzoek en de zorgstandaard. Ik zie een enthousiast bestuur, onder de bezielende leiding van voorzitter Lidy van Wittmarschen, bevlogen vrijwilligers en oude bekenden om even mee bij te praten.

Wat is er in 25 jaar veel veranderd: een flitsende website, een prachtig Drukwerk in full colour, (wat een verschil met de gekopieerde Knipselkrant van het begin…..) het boek, de DVD, de vele activiteiten, zoals de regiodagen en de activiteiten voor jongeren. Ook de sponsoractiviteiten en de aanwezigheid op stands om voorlichting te geven zijn geweldige initiatieven. Gelukkig zijn er nog steeds contactpersonen: belangrijke mensen met een luisterend oor!

De lunch was prima verzorgd en ondertussen was er volop tijd om bij te praten. Natuurlijk konden we daarna nog even de dierentuin in om de benen te strekken in afwachting van de voorstelling: De Grote Poepshow met Hakim. Een geweldige interactieve voorstelling waarbij luid en veel gelachen werd. Zowel kinderen als volwassenen hebben genoten.

Daarna was het tijd voor de borrel om een toost uit te brengen op de vereniging en bood Lidy mij het vernieuwde boek over de Ziekte van Hirschsprung aan, een hele eer! Bij het weggaan kreeg iedereen nog een tas met inhoud mee, waaronder het vernieuwde boek over de Ziekte van Hirschsprung en het boekje Blij dat ik poepen kan. Wat een geweldige organisatie van de dag en wat liep het allemaal op rolletjes. Een groot compliment voor de organisatie is zeker op zijn plaats.

Op de terugweg voel ik me trots op de vereniging, (toch een beetje mijn kindje) en vooral trots op al die mensen die zich steeds weer belangeloos inzetten voor de vereniging en heel veel werk verrichten. Door hen bestaat de vereniging nog steeds en het is duidelijk dat daar nog steeds behoefte aan is. Dat besef ik des te meer nu ik een kleindochter met Hirschprung heb. Er is nu zoveel meer bekend dan 25 jaar geleden. Op naar het volgende jubileum!!!!!

Carla Snijder, erelid


Antoon Janssen
Op verzoek van onze voorzitter wil ik mijn gevoelens en ervaringen over de feestelijke gebeurtenissen rondom het 25 jarig Jubileum van onze vereniging, met jullie delen.

De eerste verrassing kregen we bij aankomst bij het prachtige Dierenpark in Amersfoort. We schrokken, in de goede zin van het woord, van het enorme aantal belangstellenden die toen nog op het voorterrein bij de kassa stond . Er waren enkele speciale loketten voor ons gereserveerd en we hadden natuurlijk net weer de verkeerde rij gekozen. Maar tijdens het wachten volgde de eerste hernieuwde kennismaking met een oudgediende van de werkgroep Jongeren met haar prille gezin en moeder, de oprichtster van de vereniging, Carla Snijder. Zodoende werd het wachten wat aangenamer. Na de administratieve handelingen bij het aanmelden, op naar de koffie. Na de opening door de ochtendvoorzitter werden ouderen en jongeren gescheiden. De jeugd ging onder begeleiding het park in en kregen voorlichting over allerlei dieren, gingen voederlinten maken etc. Deze laatste informatie heb ik uit de 2de hand omdat mijn interesse bij de lezingen/voorlichting lag, en ik ook niet meer tot de doelgroep JEUGD behoor.

Wij als ouders/ouderen kregen een boeiende lezing voorgeschoteld door de parkbioloog Marjo Hoedemakers over voeding in de ruimste zin van de verschillende dieren en wel over het totale traject van eten tot ontlasten en de bruikbaarheid daarvan voor bemestingsdoeleinden. 
Een vervolg met een heel wat zwaarder onderwerp werd door Robert Hofstra, klinisch geneticus gegeven over een mogelijke “Therapie voor Hirschsprung”. In een eerdere lezing was dit min of meer al ter sprake gekomen en ook het gedeelte in ons vorige Informatieboek was daarbij erg nuttig gebleken. Zodoende was de materie voor mij min of meer vertrouwd. Althans, ik voelde me minder “leek”! Tijdens de lezing en ook bij de rondvraag werden de aanwezige kinderchirurgen er bij betrokken en gaven over en weer aanvullingen.
Van een geheel andere orde was de presentatie van de Zorgstandaard door Mevr. Marèl Segers die namens de VSOP en in samenwerking met de vereniging en een groot aantal deskundigen en betrokkenen, een werkbare “Zorgstandaard” mede heeft ontwikkeld. Het voert te ver om daar hier op in te gaan, zeker aannemende dat er een deskundige uitleg eerdaags in Drukwerk wordt opgenomen.
De toekomst van de vereniging werd ook aan de orde gesteld. Van de opvolging van de voorzitter tot invulling van huidige en komende vacatures. Meer samenwerking met verenigingen die min of meer op hetzelfde gebied werkzaam zijn etc.

Het ogenblik van hereniging van de jeugd met de ouders brak aan en we kregen een zeer gevarieerde lunch voorgeschoteld waarbij ieder zich te goed kon doen aan soep, allerlei gevarieerde broodjes en toetjes. Voor de jeugd waren er frietjes met de bijbehorende snacks, waarbij er ook nogal wat ouderen zich jong genoeg voelden om in die rijen aan te sluiten. De jeugd kreeg ook nog een ander gezicht aangemeten om zo de concurrentie met de dieren aan te gaan in het aansluitende parkbezoek.

Maar allereerst werd er tijdens de Algemene Ledenvergadering enige tijd stilgestaan bij het afgelopen jaar 2013. Zowel secretarieel en financieel was de zaak goed voor elkaar en vooral door de vele sponsoractiviteiten zijn we een zeer gezonde vereniging. Speciaal dank aan onze bevlogen penningmeester die de zaak financieel nog steeds in goede banen weet te leiden.

Na het individuele parkbezoek was het verzamelen geblazen om de POEPSHOW bij te wonen. Geheel in stijl met de problematiek van vele van onze leden, draaide het om poep in allerlei varianten. De jeugd werd er in ruime mate bij betrokken en dat leverde vaak leuke opmerkingen op. Ook een aantal ouderen, die niet zo bij Hirschsprung betrokken waren, hadden er na een opstartprobleem een goed gevoel bij over dit min of meer onsmakelijk gebeuren. Maar vooral voor de jeugd natuurlijk een heerlijk onderwerp om zich op in te leven.

In de loop van de dag prettige gesprekken gehad met huidige en ex-bestuursleden, maar ook met een groot aantal ouders uit de beginperiode waar altijd een prettig contact mee was geweest tijdens vergaderingen en contactdagen.

Er was een tijd van komen, maar dit betekent ook een tijd van gaan. Onder het genot van drankjes en hapjes werd er nog enige tijd “genetwerkt” en werd het vernieuwde Informatie boek gepresenteerd en aangeboden aan de aanwezige ereleden. Bij het afscheid kreeg elk gezin nog een goody-bag gevuld met het nieuwe boek een nieuwe verhalenbundel “Blij dat ik poepen kan”, heerlijke stroopwafels, een kinderfietsbel van het Park en nog wat snuisterijen.

Alles bij elkaar een geslaagde dag, een vereniging als de onze waardig. Enorm goed en tot in de puntjes georganiseerd. Dank aan alle mensen die betrokken waren bij deze complexe organisatie. Blij en trots dat ik zoveel jaar bestuurlijk heb mee mogen draaien en ik hoop nog vele jaren wat meer aan de zijlijn er bij betrokken te blijven.

Antoon Janssen, ex penningmeester/Erelid.

Kinderdag

In 2014 heeft de Vereniging ziekte van Hirschsprung haar jaarlijkse kinderdag en regiodag(en) gecombineerd. Zaterdag 25 oktober 2014 hebben we alle leden uitgenodigd
om naar de Apenheul te komen. Hieronder leest u het verslag dat Renate Kroon (coördinator contactpersonen) schreef over deze geslaagde dag!

ApenheulZaterdag 25 oktober...
Vandaag was het dan zover, Een gezellige dag stond gepland in de Apenheul met onze leden van de vereniging.
Een aantal weken geleden waren Femke en ik nog druk bezig om te verzinnen waar we dit jaar met onze leden heen zouden kunnen. Dat is meestal nog niet eens zo heel makkelijk want er zijn wel een aantal zaken waar we rekening mee moeten houden.Zoals bijvoorbeeld, de ligging... meestal kiezen we voor een vrij centrale ligging zodat het voor de meeste mensen niet te ver reizen is. Ook is het belangrijk dat het voor zowel volwassen en kinderen leuk is. Kortom, er moest nog het een en ander geregeld worden.

Uiteindelijk werd het de Apenheul, daar zijn we 5 jaar geleden met de kinderdag ook geweest en dat was ook een enorm succes!!
Nadat de uitnodigingen de deur uit waren, druppelden de aanmeldingen één voor één binnen... en dat ging maar door.
Blijkbaar vonden jullie onze keuze voor de Apenheul ook leuk, want uiteindelijk zaten we op 180 aanmeldingen!!
Wat een goede opkomst zeg, echt ongelooflijk. Zo leuk!!

Maar vandaag was het dan zover. Om 9.30 uur stonden Femke en Marieke klaar om de entreekaarten uit te delen, terwijl ik samen met Gert en onze 2 dochters naar de kambizuri tent ging.
De kambizuri tent was speciaal voor ons gereserveerd, en de kacheltjes stonden bij binnenkomst al lekker te branden, terwijl het personeel druk bezig was om de koffie en de lekkernijen voor ons klaar te zetten.

Rond 10.15uur kwamen de eerste gasten binnen en konden gelijk lekker aan de koffie en thee.
Nadat iedereen binnen was werden de kinderen ingedeeld in groepen zodat zij met een rondleider het park konden gaan verkennen.
Daarna was het tijd voor het lotgenoten contact. De contactpersonen die aanwezig waren werden nog even aan u voorgesteld zodat u een gezicht heeft bij onze vrijwilligers.
De contactpersonen zijn belangrijk voor onze vereniging. Zij zijn het aanspreekpunt voor de leden en onderhouden het contact. Op zo'n dag als vandaag vind ik als coördinator het erg leuk om de zien hoe die contacten verlopen. Sommigen hebben echt een leuke band opgebouwd met een aantal leden. In totaal waren er 6 onderwerpen waaruit men kon kiezen, en waar men met elkaar over kon praten. De ouders van de wat oudere kinderen weten al vaak wat meer dan de ouders met de nog hele jonge kindjes. En kunnen door hun opgebouwde ervaring al heel wat vragen beantwoorden van deze vaak nog onzekere ouders. 
Ik hoorde iemand zeggen dat het toch wel vaak dezelfde onderwerpen zijn die ter sprake komen tijdens het lotgenoten contact. 
En dat klopt wel.... Deze onderwerpen waren ingestuurd door de leden, blijkbaar is er toch weer elke keer behoefte om deze onderwerpen te bespreken.
Heeft u behoefte om een speciaal onderwerp te bespreken met andere ouders dan kunt u ons dat altijd laten weten. Dit onderwerp kunnen we dan eventueel bespreken tijdens de landelijke contact dag of tijdens een ledendag. Uw ideeën zijn altijd welkom.

Na het lotgenotencontact kwamen de kinderen terug van de rondleiding. En konden we gaan genieten van een heerlijke lunch. Er was genoeg keus aan verschillende belegde broodjes en dranken en ook aan de kinderen was gedacht. Zij kregen een lekker bakje met frietjes en kipnuggets. Smullen maar!!!

Na de lunch mocht iedereen op eigen gelegenheid het park gaan verkennen. Gelukkig was het droog.
Ook kreeg iedereen nog een bon mee waarmee 's middags nog wat te drinken en wat lekkers kon worden gehaald bij één van de restaurants.

Na een hoop aapjes te hebben gezien en zelfs te hebben geroken (Voor degene die de stoere route hebben gedaan weten wat ik bedoel) was het tijd om naar huis te gaan.
Het was weer een geslaagde dag, en ik vond het hartstikke leuk om de bedankjes van jullie te mogen ontvangen zowel op de dag zelf als op onze Facebookpagina.
Daar doen we het voor, voor jullie!!

Groetjes van Renate Kroon

De dochter van Renate schreef ook een mooi verslag over deze dag! Leest u maar...

Zaterdag 25 oktober in de Apenheul!

aapjeHet was zover, we waren in de Apenheul met de vereniging van Hirschsprung.
Eerst moesten we op iedereen wachten, toen de mensen er rond 10.15 in de hut ( de Kambazuri ) waren konden de mensen meteen aan de koffie en thee.
Na de koffie en thee kregen de kinderen een rondleiding door de Apenheul die in 5 groepen waren verdeeld. De rondleiding duurde ongeveer een uur, en in
dat uur kletsten de ouders over de ziekte van Hirschsprung. Toen we terug waren van de rondleiding, mochten we aan het eten er stond een lekkernij voor
ons klaar met patat, kipnuggets, en broodjes gezond. Toen we klaar waren mocht je zelf het park in. We zagen apen over mensen heen lopen en die kon je
ook vast houden maar niet aaien want dan bijten ze je met hun scherpen tandjes. Die aapjes heten DOODSHOOFDAAPJES ! Ze hadden een geel met witte
vacht heel mooi. En toen iedereen klaar was met kijken bij de aapjes en naar huis ging, was de dag geslaagd :)

Groetjes Nikki Lever :)

Jongerendag

In september organiseert de Vereniging Ziekte van Hirschsprung altijd samen met de Vereniging Anusatresie een lotgenotencontactdag voor de jongeren van 11 tot en met 15 jaar. Hieronder leest u het verslag van 2014, toen we met elkaar naar het klimbos in Apeldoorn gingen.

Zaterdag 20 september 2014

klimbos apeldoornDe dag begint mistig, als iedereen zich opmaakt om naar Apeldoorn af te reizen.
We gaan vandaag parkeren bij de Apenheul. Maar niet om naar Apen te kijken. Vandaag zijn we zelf de apen. Want, we gaan klimmen in het Klimbos.

Om 12 uur is de mist opgetrokken en arriveren we bij het klimbos. Vanaf ongeveer half 1 komen ook de eerste deelnemers. Het belooft een leuke middag te worden. Zodra de meeste mensen er zijn kunnen we beginnen aan de voor ons klaar gezette lunch.
Een balletje gehakt, een soepje en wat lekkere broodjes doen het altijd goed. Op een lege maag kun je immers geen actieve middag hebben.
Tijdens de lunch is er lekker de tijd om weer eens even bij te praten met de mensen die je nog nooit of al een tijd niet gezien had.

Na de lunch was het dan wel tijd om ons op te maken voor de instructie en daarop volgend het klimmen van de routes. Helaas was de vreugde van korte duur en moest de instructie al worden afgebroken vanwege dreigend onweer. Pas na een uur werd de instructie weer hervat en konden we aan het klimmen beginnen.
Eenmaal aan het klimmen moesten we ook al snel weer stoppen voor een 2e serie onweer. Ditmaal van kortere duur. Tijdens dit gedonder hebben we mooi van de gelegenheid gebruik gemaakt om maar alvast wat te gaan drinken.

Hierna zijn we nog lekker weer de bomen in gegaan en hebben nog goed genoten van de mooie en uitdagende routes. Er waren meerdere routes ( geel, groen, grijs, blauw, paars en zwart ) allemaal met hun eigen moeilijkheidsgraad en hoogte. Natuurlijk gaat de veiligheid voorop en heeft iedereen een mooie tuigje aan met karabijnen en een tokkelstukje zodat je nooit echt zou kunnen vallen. Toch blijft het spannend. Echt een leuk bos waar voor zowel de kids als de ouders. 
Om ons toch nog wat klimtijd te geven is het bos wat langer open gebleven.
De laatste klimmers van ons kwamen uiteindelijk pas om 19.00 naar beneden in plaats van 16.45..

We hebben genoten en het was erg goed om te zien hoe iedereen gezellig met elkaar om ging en iedereen zijn eigen grenzen op zocht.

Jeugdkamp

In juni organiseert de Vereniging Ziekte van Hirschsprung altijd samen met de Vereniging Anusatresie een lotgenotenkampweekend voor de jongeren van 16 tot en met 26 jaar. Hieronder leest u het verslag van 2014, toen we met elkaar in Almere te vinden waren.

kampHet Jongerenweekend!

We zijn in het weekend van 27 tot 29 juni naar Almere geweest. In een mooie locatie van 'kindervakantieland' hebben we een weekend kunnen verblijven.
Op vrijdag kwam iedereen aan met de trein of eigen vervoer. Een aantal bekende en een aantal nieuwe gezichten. Tijd om weer eens bij te praten of kennis te maken met de mensen die je nog niet kent.
Ondertussen werd al goed aandacht besteed aan de maaltijd. Femke en Joyce hadden de boodschappen gedaan en een heerlijke pasta met salade en broodjes bereid. Na deze lekker maaltijd kon iedereen een slaapplek zoeken en alle spullen een plekje geven. Toen iedereen eenmaal gesetteld was, was het natuurlijk tijd voor wat activiteiten. Een namenbingo en het spectaculaire 'KipHonkbal'.
Als je niet weet wat het is… Zoek het op en probeer het eens ;).
Na deze activiteiten was iedereen natuurlijk moe en was het tijd om nog even bij te komen. Tijd voor een hapje en een drankje waarna iedereen rustig z’n bedje op kon zoeken.

Zaterdagochtend was het alweer op tijd dag en zijn we begonnen met een goed ontbijt! Na het ontbijt begon de meest sportieve en uitdagende activiteit van het weekend. Een survival parcours bij SEC Survivals. Een hoop klimmen en klauteren over, onder en door allerlei obstakels boven de grond en boven het water. Goed vasthouden dus! Uiteindelijk is niemand echt droog gebleven.

Tussendoor hebben we geoefend om de ware Robin Hood in ons naar boven te halen, maar boogschieten blijft toch nog klap lastig.
Het was wel erg mooi om te zien dat iedereen elkaar aanmoedigt, support en helpt waar nodig. Ondanks een 2 strijd tussen de teams staat het mee doen voorop en is het erg leuk om te zien dat we allemaal voor elkaar gaan.

Na deze intensieve ochtend / middag moesten we natuurlijk wel weer even bijkomen en douchen. Maar buiten moe worden krijg je van zo’n activiteit natuurlijk ook honger.
Dus.. ’s avonds was er een heerlijke barbecue met eigen gemaakt salades en lekkere stukjes vlees. Een echt feestmaal !
Zaterdagavond hebben we nog een spelletje gedaan en een wedstrijd toren bouwen van spekjes en spaghetti. Hier zijn hele mooie torens van gemaakt !!verder nog rustig om een gezellig vuurtje gezeten waarbij het ook heel leuk was om een paar potjes Weerwolven van Wakkerdam te spelen.

De Zondag, ook wel een rustdag. Wij hebben die dag rustig aan gedaan. Een lekker ontbijt met een eitje en meer van dat soort lekkere dingen. Je kent het wel...
Na het ontbijt hebben we een wandelingetje gemaakt in het mooie gebied waar de accommodatie staat. Even langs de varkentjes. Even aaien. Daarna nog even aapjes kijken bij Stichting Aap en toen nog een iets groter rondje langs de apen die we op afstand hebben kunnen zien.
Na deze fijne wandeling was het tijd voor de lunch om nog zoveel mogelijk van de boodschappen op te maken. Na de lunch heeft iedereen zijn steentje bijgedragen met het schoonmaken.

thumsupEn toen konden we zeggen…
'Het was weer een geslaagd weekend!!'

Voor iedereen die mee was, bedankt voor de gezelligheid.
Voor iedereen die helaas niet mee kon, volgende keer beter.
Voor iedereen die twijfelde, ga volgend jaar mee!
Voor iedereen die het leuk vond, ga volgend jaar weer mee!

Regiodag

ApenheulIn 2014 heeft de Vereniging ziekte van Hirschsprung haar jaarlijkse kinderdag en regiodag(en) gecombineerd. Zaterdag 25 oktober 2014 hebben we alle
leden uitgenodigd  om naar de Apenheul te komen. Renate Kroon (coördinator contactpersonen) schreef over deze geslaagde dag een mooi verslag.
Dit verslag kunt u lezen onder het tabblad 'kinderdag'.