Ons symbool

Zoals u ziet heeft onze vereniging als logo een ballon. Deze keus is niet zomaar ontstaan, er zit een verhaal achter. De darmen van een Hirschsprung-patiënt zijn te vergelijken met een ballon.

Zoals iedereen weet krijg je een heel opgeblazen gevoel als je niet naar de wc gaat om te poepen. De druk in je buik wordt groter, terwijl er zich ook steeds meer lucht ontwikkelt en wil verplaatsen. Het is net of je darmen zijn afgesnoerd en aan het einde vast zitten met een draadje. Van buitenaf kun je alleen de druk voelen. Wat er zich van binnen afspeelt is niet te zien. Althans niet zonder goede röntgenfoto's.
Ook een ballon loopt vol met lucht, voelt gespannen aan en de lucht kan niet weg als het uiteinde wordt dichtgehouden. Soms is zo'n ballon heel snel gevuld, soms duurt dat lang. De ene darm geeft meer mee dan de ander. Vaak is de anus en het laatste stukje van de darm dan heel slecht doorgankelijk, lijkt het afgesnoerd. Soms ontsnapt er iets met moeite. Angst dat de ballon stuk zal gaan is terecht, ook de darm kan stuk gaan. Je moet dus voorkomen dat dat gebeurt.
De spiegeling op de ballon heeft ook een betekenis. Je kunt er de letter H uithalen, als je goed kijkt! Zo is het ook met de Ziekte van Hirschsprung: als je goed kijkt, zie je de symptomen.

Tot slot de vage contouren op de ballon. Die symboliseren hoe weinig er nog bekend is over deze aandoening.
Je moet een stuk dichterbij komen om het goed te kunnen zien. Dat valt niet altijd mee. De medische wetenschap gaat vooruit, maar is er wat betreft de Ziekte van Hirschsprung nog niet. Nog veel is onbekend en moet nog worden onderzocht. Laten we met elkaar de ballon goed vasthouden en zorgen dat hij niet wegvliegt. Misschien dat we dan in de toekomst nog beter weten wat de Ziekte van Hirschsprung inhoudt.